Het pittoreske restaurant – wijnhandel Bar(t)-à-vin bevindt zich in een art-deco gebouw, een vroegere varkens-uitsnijderij, in de Antwerpse slachthuiswijk. Het is sinds kort een ‘deel restaurant’ waarbij de twee duo’s afwisselend het restaurant uitbaten. In de kleine open keuken bereidt de chef van dienst zonder geheimen de klassieke Franse brasseriekeuken voor uw neus.

Bart-à-Vin Lange Slachterijstraat 3/5, 2060 Antwerpen, België
Website

Budget voor Restaurants:
Voorgerechten tussen 18€ en 20€
Hoofdgerechten tussen  27€ en 36€
Desserts tussen 10€ en 14€


Door het unieke concept om half wekelijks van uitbater te veranderen is Bart-à-vin open van maandag tot en met zondag.  Gastheer en sommelier Bart en chef Tom nemen maandag tot en met donderdag voor hun rekening. Wij gingen op zondag, en werden vriendelijk verwelkomd door het andere duo chef Bart Gils en gastvrouw / sommelier Sally Lauwers.
We hadden dit gastvrije koppel vroeger al mogen begroeten in hun vorige zaak Signatuur. Ze vertelden ons dat ze na de sluiting van hun gastronomisch restaurant Signatuur en een tijdje te werken in restaurant La Rigue, terug naar de essentie wilden. Een kleine zaak met beperkte kaart, met gewoon goede wijn en lekker eten die voor een fijne middag of avond zorgen. En dat is exact wat ze deden. 

Na een heerlijk glaasje bubbels als aperitief werden de gerechten uitgebreid voorgesteld door de chef.
Op het krijtbord dat boven de keuken hangt staan 2 vaste en 2 wisselende voor- en hoofdgerechten.
Bart-à-Vin heeft een constant variërend aanbod van wel 300 wijnen uit hoofdzakelijk Europa, met het accent op finesse en evenwicht. Een wijnkaart is er (nog) niet, maar gastvrouw Sally helpt je deskundig de perfecte wijn te kiezen. 

Als voorgerecht staan de stracciatella kaas met gegrilde groenten en het charcuteriebord vast op het menu. Als dagsuggestie was er nog keuze uit vitello tonnato op zijn Vlaams of hoeve-ei ‘Florentine’.
Bij de vitello tonnato op zijn Vlaams wordt het traditionele kalfsvlees vervangen door varkensvlees en de tonijnsaus door een saus van makreel. Het hoeve-ei Florentine zag er een beetje uit als eggs benedict, maar dan met asperges, spinazie en schelvis. Beiden origineel en zeer verrassend van smaak. 

Bij de hoofdgerechten staat de steak-tartaar vast op het menu, en ook de variant ‘Mac-Bart’ waarbij diezelfde steak-tartaar kort aangebakken wordt. De suggesties waren de Jersey entrecote met choronsaus en Noordzee waterzooi met verschillende vissoorten en kokkels. 
De steak-tartaar wordt door veel klanten van Bart-à-Vin omschreven als de beste die ze ooit gegeten hebben. Dit dienden we dan ook te testen. We kozen voor de Mac Bart versie en door dit kort te bakken, krijgt dit de vorm van een kleine hamburger, maar het blijft toch verrassend als er binnenin een smeuïge, goed gekruide steak-tartaar zit.. Als liefhebbers zouden we veel andere restaurants te kort doen door te zeggen dat dit de beste was, maar hij verdient zeker een plaatsje ergens bovenaan in het klassement.

Als afsluiter was er tenslotte keuze uit drie verrassende desserts: nougatijs, een tiramisu op basis van rode vruchten of  een hartige versie van crème brulée op basis van kaas. Dit laatste dessert werd ons wel voorgesteld als zijnde voor de geoefende kaaseter en deze was inderdaad wel stevig. Maar lekker!

Restaurant Bart-à-vin is een gezellig, klein restaurant met een zeer huiselijke sfeer waarbij de open keuken zorgt voor interactie met de chef.  We keren er zeker nog terug omdat je er gewoon ongedwongen kan genieten met een goed glas wijn 

Bezocht 16 juni 2024

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *